Issues en topics steeds relevanter voor merkontwikkeling

In een wereld waarin alles rustig voortkabbelt is het relatief eenvoudig om een merk te ontwikkelen. Het product is de aanleiding, de vraag is duidelijk en de doelgroep herkenbaar. Reclamemakers maken een spraakmakende commercial. En PR professionals slaan triomfantelijk de trom. De geloofwaardigheid is onbelangrijk en daaraan wordt niet getwijfeld.

In een wereld waarin alles in beweging is, ligt dat anders. Je kunt wel een spraakmakende commercial maken maar ieder tv programma heeft inmiddels de spanningsboog van een videoclip. En je kunt wel triomfantelijk op de trom slaan maar ergens anders is ook tromgeroffel. En wel op een heel ander “geluidsniveau”. Niet een product was de aanleiding voor dit geroffel maar een orde verstorende gebeurtenis, vraagt om aandacht. Een overval, een oorlog of een heftig zedendelict. We stemmen onze zenders er op af, we luisteren, ontwikkelen een mening en ventileren deze weer via onze eigen social networks. Ze zijn interessant en kunnen allemaal leiden tot een knik in de trend van de publieke opinie. Of de acceptatie van een persoon, dienst of product verregaand bepalen.

De beveiligingscamera’s in de Kinkerstraat waren taboe. Het zou de straat koud en ongezellig maken. Dat was de heersende mening. Geen cameraproducent kreeg hier vaste grond onder de voeten. Totdat een winkelier een laffe overval met de dood moest bekopen. De rest spreekt voor zich.

CNN was niets tot de eerste Golfoorlog uitbrak. Nooit bracht een zender de oorlog zo dicht in de huiskamer als deze omroep. We gingen ervan houden. Zo erg zelfs dat toen de oorlog over was CNN nog steeds de best bekeken nieuwszender was.Want terwijl de moeder van alle veldslagen al lang over was, bleef ze gewoon doorgaan met uitzenden van  de herhalingen. Wij waren verslaafd geraakt aan de oorlog en deze manier van journalistiek.

Burgemeester Van der Laan had nog geen betekenis voor Amsterdam en Amsterdammers. Het was misschien zelfs wel een wat saaie man voor zo’n flamboyante stad. Weinig charisma in het kielzog van Cohen. Gelukkig had hij in de eerste weken van zijn ambtstermijn een grote zedenzaak. Van der Laan acteerde in die zaak geweldig. En al snel had hij niet alleen vaardigheden om de stad te besturen maar ook de geloofwaardigheid en de uitstraling.

In bovengenoemde voorbeelden zijn de “juiste topics toevallig op de juiste tijd en plaats”. Het effect is groot maar we kunnen er helaas niet vooraf op sturen. We moeten dus op zoek naar toekomstige topics en issues. Topics en issues waarvan we op tijd vaststellen of we ze wel of niet kunnen gebruiken binnen onze opdrachten. Als we dat doen gaat onze sector een mooie toekomst tegemoet.