Green IT, Amsterdam region

Onze samenleving is meer en meer afhankelijk geworden van data- en informatieverwerking, en voor de meeste bedrijven zijn ICT-infrastructuren de ruggengraat geworden van het bedrijfsproces. In diensteneconomie├źn, zoals Nederland in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder, zal de afhankelijkheid van betrouwbare en steeds krachtigere ICT-infrastructuren steeds meer toenemen. Tegelijkertijd is ICT al verantwoordelijk voor 10% van de electriciteitsconsumptie in de regio. Om de concurrentiepositie te behouden is dan ook een radicale transitie in de richting van energie-efficientie en duurzame energie nodig: ‘Green IT’ is een bestaansvoorwaarde voor zowel toekomstige economische groei als voor het terugdringen van CO2-uitstoot.

Green IT Regio Amsterdam voedt de groei van onze diensteneconomie door het ontwikkelen van een duurzame en daarmee uiterst competitieve ICT-infrastructuur met een focus op energie-efficientie en duurzame energie. De ontwikkeling van een ‘Green IT-economie’ betekent dat de regio een aantrekkelijke locatie zal blijven voor haar grote en nog steeds groeiende datacenter- en ICT-sector. Door de ICT-infrastructuur op te nemen in de ontwikkeling van slimme en duurzame energiediensten, wordt een steunpilaar gebouwd voor dienstensectoren als logistiek, de creatieve industrie, de financiele sector en andere informatie-intensieve sectoren.

De deelnemers van het consortium Green IT Regio Amsterdam committeren zich aan de uitvoering van innovatieve projecten die hieraan bijdragen, en als directie van Green IT Amsterdam stimuleert, begeleidt en voert Topiq deze projectontwikkeling uit. Dit heeft geleid tot bijvoorbeeld onderzoek in het kader van de Green Deal, vergroening door verbetering van softwareontwikkeling, berekeningen over de mogelijke bijdrage van ICT aan energie- en kostenefficientie in andere sectoren, en een groot en groeiend aantal andere projecten die gezamenlijk bijdragen aan de totstandkoming van een Green IT Economy.

Voor meer informatie, zie www.greenitamsterdam.nl