Kleinste kabelaar van Nederland gaat groots verglazen

Harderwijker infrastructuur voor telefonie, internet en TV blijft publieke dienstverlening zonder winstoogmerk.
CAI Harderwijk, een van de kleinste zelfstandige kabelexploitanten, gaat glasvezel aanleggen naar de woningen van haar 16.000 abonnees. Vandaag is het startsein gegeven voor de werkzaamheden in de wijk Drielanden. Binnen twee jaar moet geheel Harderwijk op glas zijn aangesloten. Ook het lokale bedrijfsleven zal profiteren van deze beslissing omdat alle bedrijventerreinen nadrukkelijk in de uitrol worden meegenomen. Vandaag sloeg CAI Harderwijk het aanbod van Rabo Bouwfonds af om huurder te worden van een door deze investeerder aangelegd glasvezelnetwerk.

Publieke dienstverlening
CAI Harderwijk heeft in 2009 gekozen voor een strategie van een open netwerk als publieke dienstverlening. De kabelaar is daarin verantwoordelijk voor een hoogwaardig netwerk tegen de laagste kosten. Dienstenaanbieders wordt vrije toegang geboden tot dit netwerk, zodat in concurrentie een compleet aanbod aan de inwoners van Harderwijk en Hierden ontstaat. Doordat deze aanbieders geen dure investeringen in een eigen netwerk hoeven terug te verdienen, kan de prijs voor de diensten voor CAI-abonnees laag blijven. Via de traditionele coax-kabel biedt CAI Harderwijk nu al snelheden op het niveau van glasvezel. Om echter op middellange termijn nieuwe diensten voor zorg en welzijn zoals domotica en E-health en nog hogere snelheden van dataverkeer mogelijk te maken, wordt nu ook het laatste stukje kabel naar huis en kantoor verglaasd. Deze ontwikkeling wordt ook wel fiber to the home genoemd.

CAI Harderwijk
CAI Harderwijk zorgt voor de kabelaansluitingen van televisie- en radiozenders en telefonie- en internetdiensten voor meer dan 16.000 abonnees in Harderwijk en Hierden. Het kabelbedrijf is al vele jaren vertrouwd en ’thuis’ in 90 procent van alle huishoudens in de gemeente. CAI Harderwijk is een stichting zonder winstoogmerk en juist hiervan hebben alle abonnees flink veel voordeel. Elke abonnee profiteert onder meer van lage abonnementstarieven, gratis digitale ontvanger en een eigen klantenservice met balie.