Thailand betaalt voor Nederlandse ontwikkelingshulp

Bangkok, 13 maart 2013 – Thailand gaat betalen voor ontwikkelingssamenwerking met Nederland. Daarvoor heeft de Nederlandse organisatie PUM een contract getekend met de Thaise overheid. Thailand neemt als eerste land een deel van de kosten van PUM-missies voor haar rekening. Het gaat om 150 missies naar het midden- en kleinbedrijf in de komende drie jaar.

PUM Netherlands senior experts is een non-profit organisatie die al 35 jaar ondernemers in ontwikkelingslanden adviseert. Door vrijwilligers met jarenlange ervaring in het bedrijfsleven twee weken aan een lokale ondernemer te koppelen, lossen zij samen concrete problemen in de bedrijfsvoering op. Dat gebeurt op alle denkbare terreinen. Van logistiek tot lastechniek, van horeca tot houtbewerking. Ongeveer 2000 keer per jaar, in zo’n 70 landen ter wereld en in 80 sectoren van de economie.

 

 

De missies van PUM zijn op de eerste plaats gericht op de verbetering van het economisch klimaat in ontwikkelingslanden. Maar volgens algemeen directeur Thijs van Praag profiteert ook vaak het Nederlandse bedrijfsleven van de activiteiten van PUM. “Doordat onze vrijwilligers de bedrijven daar koppelen aan Nederlandse bedrijven wordt de stap gemaakt van hulp naar onderlinge handel. Precies wat onze nieuwe Minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking graag wil. En wij doen dat al 35 jaar!”

De overeenkomst – die is gesloten met de National Science and Technology Development Agency (NSTDA) van Thailand – is het derde resultaat van de nieuwe koers die PUM sinds 2012 volgt. PUM zoekt sindsdien actief naar financieringsbronnen buiten het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder sloot PUM overeenkomsten met een bedrijfspartner (Zeelandia) en een stichting (Argidius Foundation). Nu komt daar ook een buitenlandse overheidspartner bij.

PUM is sinds 1989 actief in Thailand en voert daar jaarlijks ongeveer 20 missies uit. In 2012 waren dat met name projecten op het gebied van landbouw en voedselzekerheid, bouw en management.

Over NSTDA (www.nstda.or.th)
NSTDA is een agentschap van de Thaise overheid en valt onder het Thaise ministerie van Wetenschap en Technologie. De organisatie stelt zich tot doel om de duurzaamheid en concurrentiepositie van de Thaise economie te verbeteren, met name in de landbouw en de industrie, waarbij gebruik gemaakt wordt van wetenschap, technologie en innovatie. De NSTDA is een belangrijke partner voor Thaise organisaties die kennis nodig hebben, waaronder ook het midden- en kleinbedrijf.